ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ: Κάτοικοι εσωτερικού 20 Ιουλίου 2015 έως 20 Οκτωβρίου 2015 ...Κάτοικοι εξωτερικού 20 Ιουλίου 2015 έως 20 Ιανουαρίου 2016
Κτηματογράφηση για τη Δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στο Δήμο Παιονίας

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Νομικά Ερωτήματα

1. Σε περίπτωση που κατά την κτηματογράφηση των παλαιών προγραμμάτων δεν υπέβαλα δήλωση για το ακίνητό μου, μπορώ να προβώ σήμερα σε τέτοια ενέργεια στο Κτηματολογικό Γραφείο;
Όχι, αυτό δεν είναι δυνατόν. Μετά την καταχώριση των αρχικών εγγραφών στα κτηματολογικά βιβλία και την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου σε μια περιοχή, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις διαδικασίες διόρθωσης αρχικής εγγραφής. Το ακίνητό σας μπορεί να έχει καταχωριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Προϊστάμενο του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου ή στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Κοινού της ΕΚΧΑ ΑΕ, τηλ. 210 6505600.

2. Εάν στην αρχική εγγραφή του ακινήτου του υπάρχει ανακρίβεια, τι πρέπει να κάνω για τη διόρθωσή της;
Στο νόμο προβλέπεται η διαδικασία διόρθωσης, είτε με την απλή, γρήγορη και ανέξοδη διαδικασία του προδήλου σφάλματος στο Κτηματολογικό Γραφείο, είτε με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, που απαιτεί αίτηση στον Κτηματολογικό Δικαστή, είτε με δικαστική απόφαση, εάν πρόκειται για ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση.
ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

3. Ποια είναι η προθεσμία για διόρθωση των αρχικών εγγραφών; 

Η αποκλειστική προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών είναι πέντε (5) έτη. Για το Ελληνικό Δημόσιο, τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού ή τους μόνιμα εργαζόμενους στο εξωτερικό κατά τη λήξη της πενταετούς προθεσμίας, η προθεσμία άσκησης της αγωγής είναι επτά (7) έτη.

Ειδικά για τις περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης των ετών 1997-1999, η παραπάνω προθεσμία είναι δωδεκαετής (12) για τους κατοίκους του εσωτερικού και δεκατετραετής (14) για τους κατοίκους του εξωτερικού (τελευταία παράταση με τον ν.4164/2013).

Η προθεσμία διόρθωσης αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του ΥΠΕΚΑ, με την οποία ορίζεται η έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου στην κτηματογραφημένη περιοχή. Για τυχόν πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή χρόνο δημοσίευσης της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την οποία ορίστηκε η έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου στην κτηματογραφημένη περιοχή που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Κοινού της ΕΚΧΑ Α.Ε., τηλ. 210 65 05 600 ή πατήστε εδώ.

4. Κατά την κτηματογράφηση υπέβαλα δήλωση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω ενημερωθεί για τα αποτελέσματα. Τι πρέπει να κάνω; 
Εάν πρόκειται για περιοχή που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και το κατά τόπον αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο λειτουργεί μεταβατικά ως Κτηματολογικό Γραφείο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην υπηρεσία αυτή και να ζητήσετε πληροφόρηση σχετικά με την καταχώριση του ακινήτου σας και του δικαιώματός σας σε αυτό. Εάν πρόκειται για περιοχή που δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, τότε η σχετική πληροφόρηση θα ζητηθεί από το Γραφείο Κτηματογράφησης. Για πληροφορίες σχετικά με το στάδιο κτηματογράφησης κάθε περιοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΕΚΧΑ ΑΕ, τηλ. 210 65 05 600 ή πατήστε εδώ.

5. Το Κτηματολόγιο θα χορηγήσει τίτλους για τα δικαιώματα που συμπεριλήφθηκαν στις αρχικές εγγραφές;
Δεν προβλέπεται διαδικασία χορήγησης τίτλων στους δικαιούχους των αρχικών εγγραφών. Η σύνταξη του Κτηματολογίου που οδηγεί στις αρχικές εγγραφές έχει διαπιστωτικό και μόνο χαρακτήρα, με την έννοια ότι οδηγεί στη διαπίστωση των υφισταμένων δικαιωμάτων που είναι εγγραπτέα στα κτηματολογικά βιβλία. Οι αρχικές εγγραφές, μετά την πάροδο της προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο για την αμφισβήτησή τους, θα εξοπλιστούν με αμάχητο τεκμήριο ορθόητας και με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η ασφάλεια δικαίου των συναλλαγών και η προστασία των καλόπιστων συναλλασσόμενων, που θα εμπιστεύονται τις κτηματολογικές εγγραφές.

6. Πώς θα αναζητήσω πληροφορίες για ένα ακίνητο στο Κτηματολογικό Γραφείο: α) Σε περίπτωση που ο ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) του ακινήτου είναι γνωστός, β) σε περίπτωση που ο ΚΑΕΚ δεν είναι γνωστός;
α. Σε περίπτωση που ο ΚΑΕΚ του ακινήτου είναι γνωστός και αναζητείται η νομική πληροφορία για τα εγγραπτέα δικαιώματα που υπάρχουν στο εν λόγω ακίνητο, θα γίνει έρευνα στο κτηματολογικό βιβλίο και ειδικότερα στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα έρευνας στα κτηματολογικά διαγράμματα, για να διακριβωθεί η ακριβής απεικόνιση του ακινήτου κατά θέση και όρια.

β. Σε περίπτωση που ο ΚΑΕΚ του ακινήτου δεν είναι γνωστός, τότε εφόσον είναι γνωστά τα στοιχεία του κυρίου, μπορεί να γίνει αναζήτηση στα αλφαβητικά ευρετήρια με βάση το ονοματεπώνυμό του. Εάν πρόκειται για έγγαμη γυναίκα, η αναζήτηση συνιστάται να γίνεται και με τα δύο επώνυμα (πατρικό /συζυγικό). Τέλος, στην περίπτωση που ο ΚΑΕΚ του ακινήτου δεν είναι γνωστός η έρευνα στα κτηματολογικά διαγράμματα μπορεί να διενεργηθεί βάσει τοπογραφικού διαγράμματος, προκειμένου να εντοπιστεί το συγκεκριμένο ακίνητο στην ευρύτερη περιοχή.

7. Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για την έκδοση πιστοποιητικών, αντιγράφων ή αποσπασμάτων από τα κτηματολογικά στοιχεία που τηρούνται στα Κτηματολογικά Γραφεία;
Τα Κτηματολογικά Γραφεία οφείλουν να χορηγούν πιστοποιητικά, αντίγραφα και αποσπάσματα από τα τηρούμενα κτηματολογικά στοιχεία σε όποιον έχει έννομο συμφέρον και υποβάλλει σχετική αίτηση, είτε αυτοπροσώπως, είτε με αντιπρόσωπό του, καταβάλλοντας τα προβλεπόμενα τέλη και δικαιώματα.

8. Σε περίπτωση που αδυνατώ να μεταβώ στο Κτηματολογικό Γραφείο για να παραλάβω τα πιστοποιητικά που ζήτησα με αίτησή μου, μπορεί να τα παραλάβει τρίτο πρόσωπο για λογαριασμό μου;
Στα έντυπα των αιτήσεων για την έκδοση πιστοποιητικών υπάρχει θέση για να συμπληρώσετε τα στοιχεία του προσώπου, που επιθυμείτε να παραλάβει τα αιτούμενα πιστοποιητικά για λογαριασμό σας, σε περίπτωση δικής σας αδυναμίας παραλαβής. Το πρόσωπο που θα υποδείξετε μπορεί να παραλάβει για λογαριασμό σας τα πιστοποιητικά που ζητήσατε με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας.

9. Είμαι κληρονόμος ακινήτου, το οποίο δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και έχει την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη». Πως θα ζητήσω τη διόρθωση της εγγραφής στο όνομά μου;
Εάν το ακίνητο που έχει την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη» εμπίπτει σε κάποια από τις περιπτώσεις προδήλου σφάλματος (π.χ. διηρημένη ιδιοκτησία, ακίνητα που έχουν αποκτηθεί με παραχωρητήριο του ελληνικού δημοσίου, ή περιλαμβάνονται σε κοινό τίτλο κτήσης κλπ) θα υποβάλετε Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος στο όνομα του αποβιώσαντος δικαιούχου, επικαλούμενοι τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη κληρονομικού δικαιώματος. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εγγραφή της αποδοχής της κληρονομιάς, έτσι ώστε να καταγραφούν τα δικά σας στοιχεία.